Na današnji dan, prije godinu dana, počinjen je zločin iz mržnje usmjeren protiv članova i članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) su ugrozili sigurnost aktivista i aktivistkinja tako što su ih, neposredno prije napada, izveli iz sigurnih prostorija na ulicu. To je dovelo do napada huligana, nakon čega nisu preduzete nikakve mjere za zaštitu aktivista i aktivistkinja od nasilja koje su izvršile do sada neidentifikovane osobe.

Napadu je prethodio govor mržnje predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, i gradonačelnika Banje Luke, Draška Stanivukovića. koji nikad nisu krivično odgovarali niti se protiv njih vodi krivična istraga.

Nakon napada, pravni tim Bh. povorke ponosa podnio je šest žalbi Instituciji ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Do danas, odgovor je primljen samo na jednu tužbu protiv MUP RS-a, dok se odgovori na preostalih pet žalbi i dalje čekaju.

Tri žalbe su podnesene protiv MUP RS-a zbog nezakonite zabrane javnog okupljanja, ugrožavanja sigurnosti sudionika i sudionica javnog okupljanja te kršenja prava na pristup informacijama, s ciljem pokretanja disciplinskih postupaka.

Također, podnesene su žalbe protiv Milorada Dodika i Draška Stanivukovića zbog govora mržnje. Žalbe su podnesene i protiv 12 udruženja koja su pozivala na zabranu okupljanja i zbog govora koji potiče na nasilje.

U vezi s ostalim žalbama, Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa nije informisan o trenutnom statusu istraga. Stoga ističemo da je Institucija Ombudsmena obavezna obavijestiti podnositelje zahtjeva o ishodima svojih istraga.

Sigurnost LGBTIQ zajednice je, nakon napada, dodatno ugrožena, gurajući je još više na društvene margine, dok strah od nasilja kontinuirano raste.

 

Zahtijevamo od ombudsmena i tužilaštva da rade svoj posao, da postupaju u skladu s važećim pravnim propisima koje eksplicitno zabranjuju diskriminaciju.

Zahtijevamo od institucija da nas zaštite. Tražimo potpunu nultu toleranciju prema govoru mržnje i nasilju usmjerenom protiv LGBTQI zajednice. Također, zahtijevamo apsolutnu nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja. 

Naša borba se nastavlja.

 

 

Share This