O BH. POVORCI PONOSA

Neformalni i volonterski kolektiv

Bosanskohercegovačka povorka ponosa (Bh. povorka ponosa) je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Povorka ponosa predstavlja naš vid borbe protiv sveprisutnog nasilja. Povorkom ponosa zahtijevamo jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

Povorka ponosa je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih aktivističkih događaja, koji je kroz istoriju održavanja u regiji i svijetu pokazao da mnogo brže čini pozitivne promjene i doprinosi kvalitetnijem životu LGBTIQ osoba.

Inicijativu da se organizuje Bosanskohercegovačka povorka ponosa pokrenula je grupa aktivista i aktivistkinja iz cijele BiH (Prijedor, Banja Luka, Sarajevo, Bijeljina, Tuzla).

Članovi i članice Organizacionog odbora djeluju samostalno i na volonterskoj osnovi, te ne predstavljaju nijedno privredno društvo, domaću ili međunarodnu organizaciju, niti političku stranku.

Povorka ponosa je protest

TIMELINE

Prva Bh. povorka ponosa je održana 2019. godine pod sloganom Ima izać’. Prva povorka ponosa u BiH je ujedno i zadnja na prostoru bivše Jugoslavije. Održana je bez ijednog incidenta, a u njoj su učestvovale LGBTIQ osobe, naši_e prijatelji_ice, podržavatelji_ce, komšije_inice i ostali građani_ke širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Tog dana, 8. septembra 2019. godine, ujedinjeno protiv mržnje i nasilja, za ljubav i zajendištvo, šetalo je 3000 osoba.

Auto povorka, odnosno neformalno druga Bh.povorka ponosa je  odgođena u fizičkom, klasičnom obliku, usljed povećanja broja zaraženih korona virusom. Ipak, uz procjenu važnosti podizanja vidljivosti i aktivističkih aktivnosti, Organizacioni odbor 2020 je organizovao niz uličnih akcija i događaja, kao i online program, kojim je poslana jasna poruka da ne odustajemo i da ćemo se nastaviti boriti i pronalaziti kreativna aktivistička djelovanja i u vremenu kada smo onemogućeni izaći na ulicu. Članovi i članice Organizacionog odbora Bh.povorke ponosa i zajednica  su simboličnom vožnjom kroz grad obilježili borbu i protest, pod sloganom Nije  život četiri zida.

Povorka ponosa je zajedništvo

Druga Bh. povorka ponosa je uprkos mnogim preprekama uspješno organizovana 14. augusta 2021. godine. Na povorci je šetalo oko 1000 osoba, naših prijatelja_ica, porodice i svih podržavatelja_ica koji su došli iz cijele BiH. Zbog pandemije i ograničenja, nismo zvali naše prijatelje_ice i podržavatelje_ice iz regije i svijeta. Održana je pod sloganom Otpor sa margine.

Treća Bh. povroka ponosa je održana 25. juna 2022. godine uz prošireni program, ne samo tokom dana povorke, već i kroz cijeli Mjesec ponosa. Organizovano je preko 10 događaja u 3 bh. grada, koncert nakon povorke, te po prvi put i party. Preko 2000 osoba je sa nama marširalo tog dana sa nama. Slogan 2022. godine je bio Porodično okupljanje.

Četvrta Bh. povorka ponosa je održana 24. juna 2023. godine uz širok program, ne samo tokom dana povorke, već i kroz cijeli Mjesec ponosa. Organizovano je 8 događaja, a ruta kretanja Povorke je bila drugačija. Četvrta Bh. povorka ponosa kretala se od Zemaljskog muzeja, Obalom do Narodnog pozorišta. Protestnoj šetnji pristustvovalo je 2000 ljudi pod sloganom Ponosno zajedno. Završni program čertvrte Bh.povorke ponosa upotpunili su SA Sinfonietta,Alertatio band, Gino iz Kultur Shocka i Bizarr Duo.

 

U 2021. godini smo zabilježili i važne pobjede, koje su značajne za slobodu okupljanja. Budući da smo se već treću godinu zaredom suočavali_e sa uslovljavanjem da kao organizatori_ce obezbjedimo dodatne mjere sigurnosti (betonske i željezne ograde, privatni zaštitari), koje su stavljale veliki teret na naš kolektiv, kao i na slobodu okupljanja, postigli smo značajne pomake.

Naime, uz našu strategiju i odluku da ne trebamo mi kao organizatori_ce da snosimo teret sigurnosnih aspekata, već da to mora biti na nadležnim institucijama, kroz direktnu komunikaciju sa akterima (MUP KS i premijer Vlade KS) uspjeli smo pomjeriti granice razumijevanja i ukinuti zahtjev da imamo privatne zaštitare. Druga važna pobjeda je bila ta da je Ured premijera Vlade KS izdvojio potrebna dodatna finansijska sredstva da se plate betonske i željezne ograde. Iako bi ovo pitanje trebalo biti zakonski riješeno uz usklađivanje Zakona o javnom okupljanju sa EU standardima, raduje nas da čak i bez te promjene, možemo vidjeti da uz volju i našu borbu možemo postići pozitivne promjene.

2023.godine Bh. povorka ponosa je ostvarila značajne pomake u vidu osiguravanja protestne šetnje i saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kantona Sarajevo. Ministarstvo unutrašnjih poslova kantona Sarajevo je utvrdilo, u skladu sa svojim procjenama osiguravanja javnog skupa, otvorenije i fleksibilnije mjere osiguranja same Povorke ponosa. 2023. godine Povorka ponosa nije bila u potpunosti zatvorena, te su mjere za odvijanje saobraćaja bile sa manjom represijom. Ulice su otvarane onako kako je ruta prolazila, a građani i građanke su za razliku od prethodnih godina mogli toplo pozdraviti učesnike i učesnice Povorke ponosa.

Povorkom ponosa podsjećamo društvo u kojem živimo da smo i svaki drugi dan tu i da dijelimo iste prostore, ali da ne hodamo tim ulicama slobodno.

Nastavljamo našu borbu kroz zauzimanje javnog prostora, podizanje vidljivosti i borbu za bolji i sretniji život LGBTIQ osoba i svih ostalih marginalizovanih skupina u društvu.

Pridružite nam se u toj borbi…
jer niko nije slobodan_a, dok svi_e nismo slobodni_e! 

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, kojom zahtijevamo jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

Share This