Na početku 2024. aktivisti i aktivistice Bh. povorke ponosa osvrću se na proteklu godinu, pobjede i izazove. 

 

Za Bosanskohercegovačku povorku ponosa 2023. godina bila je period obilježen entuzijazmom, drugarstvom i osjećajem zajedništva i ljubavi za sve one koji su se solidarno uključili_e kao saveznici_e u našu borbu za jednakost, prava i dostojanstven život. Nažalost, godinu su obilježile i prijetnje, nedostatak reakcije od strane nadležnih institucija i varvarski napad u Banjoj Luci. Ovaj napad je pokazao aktivistima_cama da smanjenje prostora ljudskih prava ima direktan uticaj na ograničavanje prava različitih grupa u društvu, ali su isto tako ukazali na pravac koji treba slijediti u budućnosti.

Tema ovogodišnje Povorke bila je “savezništvo” a solidarno smo šetali_e pod sloganom “Ponosno zajedno”. Kroz ovu temu i slogan, poslata je jasna poruka široj zajednici da je savezništvo ključni element u borbi za ljudska prava i poboljšanje položaja svih diskriminisanih grupa u bosanskohercegovačkom društvu. Niko ne bi trebao osjećati sram zbog svoje seksualne orijentacije, doživljaja roda ili načina života koji ne šteti nikome. Ipak, u bosanskohercegovačkom društvu, mnoge individue su prisiljene osjećati sram umjesto ponosa zbog gore navedenih značajki. Ponos je zdravo osjećanje koje ne implicira superiornost nad drugima, već prihvatanje i poštovanje vlastitog identiteta.

Stoga, ponos mora biti centralni segment borbe. Ne smijemo dopustiti da bilo ko osjeća sram zbog onoga što jeste.

U skladu s temom ovogodišnje Povorke, mjesec ponosa bio je obogaćen različitim događajima koji su okupili saveznike_ce iz različitih sfera društva. Filmske projekcije, panel diskusije i umjetnički performansi su samo neki od načina kroz koje smo promicali_e našu poruku ljubavi i solidarnosti. Mnoge saveznice i saveznici su se aktivno uključili_e u našu medijsku kampanju, šireći važnu poruku o značaju savezništva.

Prvi događaj u sklopu mjeseca ponosa održan je u suradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom ONA u BiH, gdje je poslana snažna poruka da savezništvo ne znači samo podršku unutar doma, porodice ili među prijateljima, već i javno iskazivanje podrške na ulicama. Događaj se odvijao u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, naglašavajući ulogu javnih institucija u promociji ideje da javni prostori pripadaju svima.

Naredni događaj bila je izrada transparenata, koja je uvijek vesela prilika jer se odvija u društvu naših vrijednih volontera i volonterki. Oni djeluju u duhu solidarnosti, jačajući kulturu protesta i aktivizma. Njihova neumorna posvećenost i rad čine svaku povorku sve jačom i vidljivijom, pokazujući kontinuirani napredak u našim naporima.

Fotografija: Armin Durgut

Tokom mjeseca ponosa, imali smo čast ugostiti performans “1000 – performance installation by Mibus”. Ova instalacija bila je inspirisana japanskom legendom i usmjerena na želju za globalnom promjenom. Kroz umjetničko djelo, istraživali smo ulogu pojedinca_ke u svijetu i potrebu za promjenom perspektive, naglašavajući da nešto što ne utiče direktno na nas ne znači da ne postoji.

Jedan od zapaženih događaja bio je prikazivanje filma “Fireflies”, koji se bavi specifičnostima iskustava LGBTIQ osoba tokom migracija. Ovaj film je otvorio važne teme i pitanja o izazovima s kojima se ova populacija suočava u takvim situacijama.

Akademija likovnih umjetnosti također je dala svoj doprinos ovogodišnjem mjesecu ponosa. Studenti i studentice Akademije predstavili_r su svoje radove na temu savezništva, kroz koje su izrazili svoja razmišljanja o značaju savezništva i njegovom uticaju u svakodnevnom životu.

U amfiteatru Doma mladih prikazan je film “PRIDE”, koji prati priču britanskih aktivista koji su tokom 80-ih godina prikupljali finansijska sredstva za rudare u štrajku. Ovaj film je bio podsjetnik na solidarnost koju članovi i članice Bosanskohercegovačke povorke ponosa iskazuju prema našim rudarima, sindikatu radnika, te podršku svim protestima za radnička prava.

U saradnji s Francuskim institutom, Bosanskohercegovačka povorka ponosa organizovala je panel diskusiju pod nazivom “Savezništvo i aktivizam”. Ova diskusija je bila fokusirana na razmjenu iskustava i ideja o tome kako savezništvo može doprinijeti jačanju aktivizma i borbi za ljudska prava u našem društvu.

Napad u Banjoj Luci

Jedan od događaja u okviru priprema za povorku, a koji je trebao uključivati projekciju filma, diskusiju i zabavu u Banjoj Luci 18. marta 2023. godine, zabranjen je u zadnji čas po naredbi lokalne policije. Na dan kada je događaj trebao biti održan, aktivisti i aktivistice Povorke ponosa, koji su već bili prisutni u Banjoj Luci, fizički su napadnuti od strane grupe od 30-40 huligana. Policija nije intervenisala u ovom incidentu, što je rezultiralo zločinom iz mržnje zasnovanim na seksualnoj orijentaciji i rodnim identitetima napadnutih.

Ovaj događaj se desio u kontekstu višegodišnjeg jačanja desničarskih snaga i slabljenja prava svih građana i građanki u Republici Srpskoj (RS). Tokom prethodne godine, Vlada RS-a je aktivno radila na smanjenju prava građana kroz zakone koji kriminalizuju klevetu i takozvani zakon o “stranim agentima”, između ostalog. Napad u Banjoj Luci predstavlja jasan pokazatelj opasnosti po svačija prava u situaciji gdje prava jednih postaju ograničena.

Povorka ponosa stoga šalje snažnu poruku solidarnosti i borbe za prava svakog građanina i građanke, bez obzira na nacionalnost, etnicitet, vjersku pripadnost, seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koju drugu komponentu identiteta. Bosanskohercegovačka povorka ponosa nije samo protest za prava LGBTIQ zajednice, već za prava svih građana i građanki. Poruka je jasna: niko nije slobodan dok svi_e nismo slobodni_e.

Fotografija: Armin Durgut

Ponosno zajedno

Uprkos poteškoćama, prijetnjama i nasilju koje su iskusili, aktivisti i aktivistice Povorke ponosa su nastavili sa svojim radom nepokolebljivom snagom, uspješno organizujući još jedan građanski protest 24. juna 2023. godine. Ovogodišnja šetnja kroz grad protekla je mirno, bez napada i incidenata. Posebnost ovogodišnje povorke bila je u tome što je, po prvi put, bila otvorena za građane_ke bez strožijih sigurnosnih mjera. Smanjenje sigurnosnih mjera i manja policijska pratnja bili su važan korak ka demilitarizaciji ovog protestnog čina, za što se Povorka svake godine zalaže. 

Bh. povorka ponosa je u 2023. godini primila posebno priznanje od Republike Francuske, “Sloboda, jednakost i bratstvo” za borbu za ljudska prava. 

Dok planiramo Povorku ponosa 2024, prisjećamo se svih onih koji_e su u protekloj godini stali_e uz nas, svih izazova s kojima smo se suočili_e, osjećaja ponosa što smo u restriktivnom okruženju glas za slobodu i prava svih. Bh. povorka ponosa će nastaviti hrabro i ponosno koračati, zastupajući glas svih onih koji teže stvaranju svijeta bez predrasuda.

Share This