Ponos je jedna od osnovnih emocija koje su prirođene svakoj jedinki i podrazumijeva poštovanje samog_e sebe u cjelini, sa svim svojim identitetima i karakteristikama. Nažalost, mi još uvijek živimo u društvu u kojem se prava i životi LGBTIQ+ osoba osporavaju i gdje ih se gura na marginu, pokušavajući da im se oduzme dostojanstvo i ponos. Sama riječ pride, globalno se koristi u nazivu povorki i upravo označava ponos, a povorka predstavlja protest, marš, šetnju, ali i slavlje. Mi Povorku ponosa doživljavamo kao politički protest, ali kroz nju i slavimo naše pobjede, jer živjeti autentično i boriti se uprkos homo/bi/trans/interfobiji itekako ostavlja prostor za slavlje. Važno je da izražavamo svoj protest i živimo ponosno i dostojanstveno.

O temi ovogodišnje povorke

Tema ovogodišnje, četvrte po redu, Bh. povorke ponosa je savezništvo. O ovoj temi govorimo svake godine, jer pitanje savezništva i podrške je u samoj srži borbe za ljudska prava, borbe za bolji položaj života bilo koje diskriminisane grupe u našem društvu. Kroz razgovor sa LGBTIQ+ osobama dobili smo nedvojbene odgovore da savezništvo i podrška iz godine u godinu rastu, ali da saveznici_e često biraju biti podrška parcijalno i kroz kalkulisanje. Često smo svjedoci_kinje da je ta podrška više u četiri zida, nego što je van njih. Naši prijatelji_ce često pružaju podršku u našim krugovima, ali van njih ne reaguju na diskriminaciju, neumjesne šale ili nasilje. 

Savezništvo i zajedništvo ne znači samo deklarativno podržati nešto, nego pripadati zajednici i solidarno raditi za njenu dobrobit. Empatičnost, odgovornost, solidarnost i beskompromisnost se prožimaju kroz savezništvo. 

Kroz propitivanje dosadašnje uloge savezništva i podrške, nadamo se da ćemo doprinijeti većoj otvorenosti i vidljivijoj podršci u svakodnevnom životu, gdje će LGBTIQ+ osobe dobiti oslonac, sigurnost i podršku da više žive svoje autentične živote u svim sferama života – od porodične, poslovne, školske, partnerske i tako dalje. 

Savezništvo je uzajamno i ono kao takvo mora nastaviti postojati. Ono, ali i solidarnost, su nam mnogo važni, ne samo u okvirima LGBTIQ+ zajednice, nego bh. društva uopšte i zato smo je odabrali kao ovogodišnju temu Bh. povorke ponosa. Želimo da u našem društvu postoji dobrovoljna socijalna kohezija i spremnost da se pomogne i podrži svako kome su pomoć i podrška potrebni i kako budemo šetali 24. juna za prava LGBTIQ+ osoba, šetajmo svaki put kada je neko obespravljen.

O sloganu Ponosno zajedno

Ovaj slogan ima višestruko značenje. Biti saveznik ili saveznica, treba i mora odražavati ponos. Kao što ga snažno nose LGBTIQ+ osobe, kojima se svakodnevno spočitava i problematizira njegovo isticanje, te se želi zamijeniti stidom, ponos mora biti centralni segment borbe. Jer ne smijemo dopustiti da iko mora osjećati stid zbog onoga što jeste. Zato saveznici_e mogu svojim primjerom jasno i glasno pokazati da su ponosni što su podrška svojim sugrađanima_kama koji su LGBTIQ+ osobe. 

Ponosno zajedno označava veliku snagu i zajedništvo. Biti ujedinjeno zajedno znači graditi društvo u kom različitosti označavaju bogatstvo i doprinose boljem i zdravijem društvu, u kom zajednice bivaju preplavljene solidarnošću, podrškom i prihvatanjem. A ne odbijanjem, mržnjom i isključivanjem.

Zbog toga, pokažimo ujedinjeno da smo ponosno zajedno i marširajmo 24. juna 2023. godine na četvrtoj Bh. povorci ponosa. 

Share This