Piše: Merima Mustafić

LGBTIQ+ osobe nemaju jednaka prava koja se tiču partnerskih i porodičnih odnosa, kao što to imaju heterosekualne osobe. Za LGBTIQ+ osobu, trenutak autovanja je veoma važna stvar, te većina LGBTIQ+ osoba želi da se susretne s prihvatanjem od strane svoje porodice, ali to nažalost često nije slučaj. Amina je za Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa govorila upravo o tome kako je godinama svoju porodicu pripremala za njen čin autovanja. Pored toga, govorila je i o tome na koji način ona osjeća diskriminaciju na svojoj koži, kao panseksualna osoba, glede partnerskih i porodičnih odnosa u BiH. Šta za Aminu znači porodica, kako zamišlja svoju idealnu porodicu i šta želi poručiti nepodržavajućim roditeljima, možete saznati u nastavku teksta.

Šta je za tebe porodica i ko sve čini tvoju porodicu?

Porodica za mene predstavlja dom, ljubav, podršku i zajednišvo. Moju porodicu čini moj pas, partnerka i moja krvna porodica sa kojom sam bliska.

Da li smatraš da je vrijeme da se termin tradicionalna porodica redefinira i ako se slažeš s tim, kako bi izgledala tvoja savršena porodica?

Sve što isključuje druge i različite se treba redefinirati, pa tako i pojam tradicionalne porodice. Porodica je mjesto slobode, ljubavi i različitosti.

Na šta te sve asocira sintagma porodično okupljanje i kako zamišljaš svoje idealno porodično okupljanje?

Odmah me asocira na ljeto, neku dobru hranu, zagrljaje, livadu, svježe i hladno piće, razgovore i pjesmu. Idealno porodično okupljanje bi zadržalo sve što sam navela i uključilo bi nefiltriranje i tajnovitost moga života kao kvir osobe, već bih mogla otvoreno da pričam o avanturama, zgodama i nezgodama koje uključuju moje kvir društvo i partnericu.

Da li si svojoj porodici saopštila da si panseksualna osoba i kako su oni reagirali?

Da, pripremala sam ih na to godinama. Tada me nisu shvatili ozbiljno, jer se identificiram kao panseksualna osoba, dakle privlači me osoba, a njihov rod i/ili pol ne igraju ulogu u romantičnoj i seksualnoj privlačnosti. I dalje smo na tom nivou ”faze”, ali ide polako ka prihvatanju.

Kako bi, sukladno tvom mišljenju, roditelji zapravo trebali da reaguju kad bi se njihovo dijete autovalo?

Najviše bih voljela da aktivno slušaju svoje dijete u tim trenucima kada dijeli svoj rodni ili seksualni identitet sa njima, da ga zagrle i da ga pitaju na koji način mogu da im budu podrška. Autovanje je za nas kvir osobe velika stvar i zahtijeva puno snage da se odvažimo na taj korak, posebno autovanje roditeljima i tada smo u ranjivom položaju i tu nam je najpotrebnija ljubav.

Da li smatraš da su prava koja se tiču partnerskih odnosa i zasnivanja porodice LGBTIQ+ osobama u BiH ograničena i da li osjećaš tu diskriminaciju na vlastitoj koži? Da li bi, na primjer, jednog dana htjela da sklopiš brak ili osnuješ vlastitu porodicu, a pri tome osjećaš da ti država i društvo to ne omogućavaju? 

Da, društvena i sistematska stigmatizacija kvir osoba i parova se osjeti na dnevnom nivou. Od nemogućnosti da se držimo za ruke bez straha, do toga da ne možemo sklopiti životno partnerstvo, ne možemo podići zajednički kredit, ne možemo da razmišljamo o djetetu koje bismo mogle imati u ovoj državi… Čak i kada bismo imale pravnu i sistematsku mogućnost za započinjanje porodice u BiH, ne bismo se na to odvažile, jer smatram da bi naše dijete prošlo torturu u institucijama, ali i samom društvu, zbog toga što bi imalo dvije mame koje bi ga neizmjerno voljele, ali u očima društva ne bi bile dostojne roditeljske uloge.

Da li si imala pozitivno ili negativno iskustvo kada si upoznala svoje roditelje sa svojom partnerkom (ukoliko si to uradila) i možeš li podijeliti s nama kako je to izgledalo, kako si se osjećala?

Nisam imala priliku do sada da ih upoznam. Veliki je to korak na koji se valja pripremiti.

Šta bi poručila nepodržavajućim roditeljima i ostalim članovima porodice?

Život je ljepši kada se ne moram plašiti samoće i usamljenosti bez vas. Vaša podrška daje vjetar u leđa djeci i čini naše živote lakšima. Nepotrebno je da se borimo i sa vama, kada se cijelo društvo bori protiv nas. Kada ste uz nas snažnija je borba.

Share This