Sloboda u najširem smislu predstavlja sposobnost samostalnog djelovanja i neovisnog odlučivanja, omogućavajući pojedincu_ki ili grupi da žive autentično i sigurno, bez obzira na vanjske ili unutrašnje pritiske.

Često je upravo težnja ka slobodi poticaj za revolucije i borbe za društvenu pravdu. Zato slobodan život znači i slobodu od nasilja, jer slobodan život počinje kad nam je obezbjeđena zaštita i sigurnost, kada smo slobodne_i od nasilja, kad možemo samostalno da odlučujemo o svom tijelu i rodnom izražavanju, kada možemo da gradimo partnerske odnose bez straha, kad možemo da budemo aut i da osjećamo ponos, a ne strah da će nas neko napasti, maltretirati ili uslovljavati.

Da bismo ostvarili_e napredak i primakli se slobodnijem i autentičnijem životu, od iznimne je važnosti prepoznavanje i osvještavanje postojanja različitih oblika nasilja. Zbog toga, svi zajedno moramo kontinuirano ukazivati i boriti se protiv sveprisutnog nasilja kojem smo okružene_i.

Nasilje može ostaviti dugotrajne psiho-fizičke posljedice, stoga je ključno poticati otvorenu komunikaciju o njemu, te poduzeti korake za zaštiti preživjelih i prevenciju budućeg nasilja. Otvoren dijalog o nasilju potiče svijest i potrebne društvene promjene koje teže ka slobodnijem i sigurnijem životu za sve.

Peta Bh. povorka ponosa bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ osoba. Tema nasilja je, nažalost, uvijek prisutna u kontekstu sigurnosti LGBTIQ+ osoba, a sigurnost i sigurni prostori za zajednicu, ali i svakog pojedinca_ku, su prijeko potrebni kako bi se vodio dostojanstven život. Nasilje ugrožava sigurnost, dovodi do raznih oblika diskriminacije i sužava sigurne (javne i privatne) prostore u kojima bi LGBTIQ+ osobe osjećale komfor i slobodu. Nasilje ostavlja dugotrajne posljedice na osobu i društvo, i te posljedice su vidljive u svim budućim postupcima koje ta osoba ima. Posljedice nasilja se dalje kroz život manifestuju kroz anksioznost, strah, povlačenje, zatvaranje, nepovjerenje, smanjenje kapaciteta i potencijala pojedinaca_ki, te utječe na sve ono što je ta osoba mogla biti da nije kroz život morala vući teret trauma i straha.

Bh. društvo je preplavljeno kulturom i naslijeđem nasilja. Većina građana i građanki proživljava neki oblik nasilja. Ono ne mora biti samo fizičko, može biti i verbalno, psihičko, ekonomsko, partnersko, institucionalno i slično. Kroz ovogodišnju temu Povorke želimo skrenuti pažnju na nasilje koje LGBTIQ+ osobe proživljavaju samo zbog toga što su LGBTIQ+ osobe, želimo ukazati na nejednak tretman LGBTIQ+ osoba u javnom prostoru (ali i u privatnom) u odnosu na naše heteroseksualne sugrađane_ke. Ne umanjujući prisustvo nesigurnosti, straha i nasilja u cjelokupnom društvu, cilj nam je potaknuti dijalog i probuditi društvo kako bismo zajedno propitivali prostore gdje smo normalizovali određene oblike nasilja, te osvijestiti LGBTIQ+ zajednicu da jasnije prepozna nasilje,  kao i da shvate da u svojim iskustvima nisu sami.

Slogan pete bosanskohercegovačke povorke ponosa je VOLIM da se ne bojim. Ovaj slogan govori o ljubavi koja je uvijek jača od straha i nasilja. Uz prisustvo ljubavi i sigurnosti  oslobađamo se straha u svakodnevnom životu, te nastojimo živjeti ponosno naše autentične živote u svim njenim sferama. Želimo ovim sloganom poručiti da VOLIMO da se ne bojimo šetnje kroz park sa našim partnerima_cama, druženju i neprešućivanju priča o našim životima, slobode u rodnom izražavanju, slobode i sigurnosti na radnom mjestu, u porodici i institucijama. VOLIMO da se ne bojimo biti ono što jesmo – autentične individue.

Zato, budite tu sa nama da glasno kažemo da je nas koji se borimo za slobodu, sigurnost i ljubav mnogo više od onih koji su navikli da koriste nasilje i maltretiranje da bi kanalisali sve ono što ih tišti i muči.

Mi biramo da živimo putem slobode i ljubavi.

Izaberite i vi i šetajte ponosno sa nama 22.6.2024. godine na petoj Bh. povorci ponosa.

Pridružite nam se u borbi protiv nasilja.

Za svijet u kojem VOLIMO bez straha!

Share This