Bosanskohercegovačka povorka ponosa je nastala kao potreba LGBTIQ+ zajednice da bude vidljivija u našem društvu, te da se kroz ovaj aktivistički čin više skrene pažnja na probleme i potrebe sa kojima se mi kao LGBTIQ+ osobe suočavamo.

Prvu i važnu promjenu koju je povorka donijela jeste da danas niko u ovoj državi ne može reći da LGBTIQ+ osobe ne postoje. Naša vidljivost kroz povorku je pokazala da su LGBTIQ+ osobe sastavni dio ovog društva i da su to uvijek i bile. 

Smanjenje predrasuda, netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja je nešto što je najvažniji cilj organizovanja povorki. Njihovim smanjenjem, mi – lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe bismo živjele slobodnije, sigurnije i autentičnije. I to je korak koji, nažalost, još uvijek nismo postigli_e.

Neke sredine su u zadnjih pet godina postale otvorenije, te se podrška sigurno povećala. Neki_e od naših komšija_nica, poslovnih kolega_ica, profesora_ica, roditelja i prijatelja_ica su sve više otvoreniji_e da javno pruže podršku i da zaštite svoje LGBTIQ+ sugrađane_ke, braću, sestre, prijatelje_ice.

Međutim, mi još uvijek živimo u izrazito neprijateljskom okruženju gdje se svakodnevno suočavamo sa strahom od nasilja i odbacivanja, a ovogodišnji zločin iz mržnje koji je učinjen nad članovima i članicama Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa u Banjaluci je još jednom naglasio koliko su fašističke, konzervativne i desničarske struje prisutne u našem društvu, te da se ne libe koristiti nasilje protiv LGBTIQ+ osoba. Da bismo im se usprotivili moramo biti glasni, vidljivi i prisutni na ulici. Mi vjerujemo da je više onih koji su dobri, empatični i otvoreni za različitost. Zato vjerujemo u naš otpor! 

Sve članove_ice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa je nasilnički napad šokirao, nanio ogromne traume, prouzrokovao niz psihičkih i fizičkih problema, ali nas nikako nije pokolebao niti odvratio od naše borbe. Zato ćemo ove godine na četvrtoj Bh. povorci ponosa ujedinjeno, ponosno zajedno, biti još više glasniji_e. 

U tome nam treba vaša pomoć. 

Ako ste mislili da ne izađete jer ovo je samo još jedna povorka u nizu, mi vam poručujemo da nije. Svaka, a naročito ova, itekako je važna kako bismo zajedno poslali poruku da ne pristajemo na društvo u kom će se tolerisati nasilje, izolacija, marginalizacija i diskriminacija LGBTIQ+ osoba, ali i svih drugih koji_e se ne uklapaju u one zamišljene politike i društvene norme vladajućih nacionalističkih struktura. Sve dok ne postignemo promjene koje će uključivati zakonsku jednakost, implementaciju zakona koji bi trebali štititi sve, dok ne budemo imali_e nultu toleranciju na nasilje, dok ne budemo imali_e LGBTIQ+ osobe vidljive u svim sferama, i dok ne vidimo da ta vidljivost ne ugrožava naše živote, moramo svi i sve zajedno biti dio ove borbe. Moramo biti svjesni_e da oni koji su danas protiv LGBTIQ+ osoba, sutra će biti protiv bilo koga ko im ne odgovara. Ne smijemo to dopustiti. Moramo biti kontinuirani otpor takvim strujama.

Zato vas još jednom pozivamo da izađete u subotu i zajedno sa nama poručite svima da će ljubav uvijek biti jača od mržnje. 

Ponosno zajedno!

24. juni 2023. godine

Četvrta Bh. povorka ponosa!

Share This