Ovogodišnja kampanja pete Bh. povorke ponosa stavlja u fokus lična iskustva LGBTIQ+ osoba gdje ćete imati priliku kroz video formu čuti LGBTIQ+ osobe koje govore o različitim oblicima nasilja koje su preživjele, posljedicama koje je ono ostavilo na njih, te kako i gdje pronalaze snagu da i dalje ponosno i autentično žive.

Cilj kampanje jeste ukazivati na činjenicu da se LGBTIQ+ osobe i dalje suočavaju sa različitim oblicima nasilja, te doprinijeti društvenom i političkom, javnom i privatnom, smanjenju nasilja nad LGBTIQ+ osobama.

Na osnovu upitnika koji smo sproveli sa LGBTIQ+ osobama i dobijenih informacija o ovoj temi, kampanju smo podijelili u tri segmenta baziranu na audio-vizualnom sadržaju, prepoznavajući društvene mreže kao odličnu platformu sa širenje poruka, ali i prezentacije realnosti. Obuhvatili smo širok spektar oblika nasilja kao što je institucionalno, psihološko, verbalno, fizičko, ekonomsko, porodično, partnersko nasilje. 

Putem tri naizgled različite, ali ipak povezane cjeline, kroz video naraciju upoznajemo širu javnost, ali i LGBTIQ zajednicu o ovoj temi, situacijama i događajima koji čine svakodnevnicu života LGBTIQ+ osoba.

Kroz informativno-edukativne video zapise objašnjavamo već postojeće oblike nasilja, u cilju pomoći LGBTIQ+ osobama da prepoznaju, osvijeste, te prijave nasilje.

Koristeći se formom satire, prikazujemo različite svakodnevne situacije u životu LGBTIQ+ osoba u kojima nasilje vreba na svakom uglu, kako bi šira zajednica dobila uvid i prepoznala te situacije, te sljedeći put reagovala i zaustavila iste.

Ponosne i ponosni smo da su LGBTIQ+ osobe ove godine izašle pred kamere i ispričale svoja iskustva o preživljenom nasilju, te poslale snažne i ohrabrujuće poruke da ne odustaju od življenja svojih autentičnosti.

Kampanja je temeljena na temi ovogodišnje povorke i sloganu “VOLIM da se ne bojim” kako bi doprinijela našoj snažnoj težnji ka oslobođenju i životu koji uvažava potpuni integritet svake individue. Cilj je prevenirati nasilje u društvu, koje nažalost, kulturu nasilja gaji kao normalan i opšteprihvaćen standard življenja. Društvena zajednica u kojoj je izvršena normalizacija nasilja ostavlja dugoročne posljedice upravo na to društvo, jer ugrožava integritet i prava svakog čovjeka, koja se temelje na tome da svi i sve budemo slobodni_e i živimo dostojanstven život u otvorenim i inkluzivnim sredinama.

Pratite našu kampanju od 17. maja do 22. juna na društvenim mrežama:

FacebookInstagramTikTokYoutube

VIZUALNI IDENTITET

Vizualno rješenje ovogodišnje teme i slogana predstavlja osnovni iskaz ljubavi: poljubac, kojeg otkriva poderana traka. Jedna od osnovnih ljudskih emocija jeste ljubav, a potreba je iskazati je. Zar i u 2024. godini iz straha moramo sakrivati poljupce?

Budite slobodni da dijelite sav materijal ovogodišnje kampanje, uz označavanje Bh. povorke ponosa na društvenim mrežama i korištenjem ovih hashtagova: #bhpovorkaponosa #volimdasenebojim #lgbtiq #bihpridemarch

Share This