KAKO IZVJEŠTAVATI O POVORCI PONOSA

 

Nesenzacionalistički izvještavati o javnim okupljanjima LGBTIQ osoba

Apelujemo na sve medije da posvete posebnu pažnju o važnosti korektnog i profesionalnog izvještavanja o povorci ponosa, jer se pokazalo da ovakva okupljanja imaju najveću vidljivost i utjecaj, te s tim u vezi mediji nose veliku odgovornost na koji će način pristupiti i izvještavati o ovoj temi. Koristite termin „povorka ponosa“ jer je on zvanični naziv prve Bh. povorke ponosa.

Koristiti rodno osjetljiv jezik i politički korektnu LGBTIQ terminologiju

Iako nije garancija korektnog izvještavanja, politički korektan jezik jeste njegova pretpostavka jer znači da je novinar/ka upoznat/a sa načinima diskriminacije manjinskih grupa u društvu putem jezika. Također, istraživanje koje je u 2015. godini proveo NDI o stanju prava LGBTIQ osoba na Zapadnom Balkanu pokazalo je da samo 4% stanovništva u BiH zna šta znači skraćenica LGBTIQ. Skrećemo pažnju i novinarima/kama na ovo te im preporučujemo da češće koriste puni naziv, tj. lezbejke, gej muškarci, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe.

Ukazivati na stereotipe

Stereotipi u vezi sa LGBTIQ osobama zasnovani su na neznanju i netačnim informacijama. Stoga bi svi odgovorni novinari i novinarke trebale biti s njima upoznate kako ih ne bi perpetuirale, kako u svojim stavovima, tako i putem fotografija  i video snimaka kojima ilustriraju priloge.

Ne prenositi govor mržnje

Kada se izvještava o LGBTIQ temama, u ovom slučaju povorci ponosa, često se prenose izjave javnih ličnosti, uključujući i religijske i predstavnike različitih desnih organizacija, izjave koje se zakonski mogu okarakterizirati kao govor mržnje. Novinari/ke moraju znati prepoznati govor mržnje i ne prenositi ga. Odnosno, i kada ga prenose, moraju se ograditi od njega i to ukazivanjem na zakonske odredbe.

Poštovati pravilo dvije strane

Važan preduslov za korektno izvještavanje o povorci ponosa je poštivanje pravila dvije strane. Apeliramo na novinare/ke da kroz izvještavanje i informisanje javnosti, ne ograničavaju svoje priloge/tekstove na jednostranost, pogotovo ukoliko izjave imaju negativnu tendenciju koja lako može prerasti u govor mržnje i pozivanje na nasilje. Skrećemo pažnju na prepoznavanje i razlikovanje govora mržnje i pozivanja na nasilje od slobode govora, te s tim u vezi opreznije biranje sagovornika/ca.

Ukazivati na zakonsku regulativu

Tretirati LGBTIQ teme, u ovom slučaju povorku ponosa, kroz prizmu zakonskih odredbi i principa nediskriminacije i poštovanja ljudskih prava. U slučaju izvještavanja o povorkama ponosa, ukazivati na pravo na okupljanje, posmatrati povorku ponosa kao vid protesta za sve žrtve nasilja i diskriminacije.

Ilustracije birati tako da prate i afirmišu temu

Ne koristiti fotografije ili video snimke kojima se tendenciozno tema povorke ponosa prikazuje u zabavnom, šokantnom ili seksualiziranom svjetlu. U slučaju intervjua sa aktivistima/kinjama te LGBTIQ osobama, objavljivati njihove fotografije isključivo uz dozvolu. Također, ne objavljivati slike nasilja (kada vijest nije o nasilju, kao u slučaju najave povorke ponosa) jer se time indirektno potiče nasilje.

Koristiti nalaze istraživanja

Novinarski angažman trebao bi podrazumijevati cjeloživotno učenje pa bi tako, za početak, svaki novinar i novinarka trebali pročitati barem neku od brojnih publikacija u kojima su osvijetljeni problemi sa kojima se LGBTIQ osobe u društvu suočavaju, te su date i smjernice za profesionalno izvještavanje o LGBTIQ temama, uz korištenje adekvatne terminologije.

Afirmisati pisanje o kulturnim, društvenim, pravnim i političkim pitanjima LGBTIQ osoba u našoj zemlji

Iako dešavanja u regiji jesu značajna i za BiH, posebno ona koja se tiču društvenih pitanja, pravnih aspekata i ideologije koja je za ili protiv LGBTIQ zajednice, trebalo bi afirmisati pisanja o ekonomskim, kulturnim, društvenim, pravnim i političkim pitanjima LGBTIQ osoba u našoj zemlji jer su to sve aspekti koji su uticali na odluku da se organizuje povorka ponosa.

Regulirati komentare

Budući da je povećan trend komentiranja tema ispod tekstova u medijima, kao i komentiranje na društvenim mrežama, skrećemo pažnju da je neophodno regulirati komentare, te brisati one koji šire govor mržnje i pozivaju na nasilje i diskriminaciju.

Radi korektnijeg izvještavanja o povorci ponosa i doprinošenju profesionalnom medijskom pristupu donosimo neke često korištene termine koji su uvredljivi, te preporuku za koretno korištenje istih.

 

NEPRIHVATLJIVO

Parada ponosa 

Paradiranje

Seksualno opredjeljenje/sklonosti

LGBTI osoba

El-đi-bi-ti (izgovor – engleski)

Homoseksualizam

Peder, lezbača

Transvestit

Transseksualnost/transseksualci

Postala muško

Postao žensko

Hermafrodit

legalizacija homoseksualnosti

gej/lezbejski životni stil/lifestyle

Priznao da je gej/lezbejka/trans

Gej lobi

PRIHVATLJIVO

povorka ponosa

protestvovanje/protest

Seksualna orijentacija

lezbejka ili gej muškarac ili biseksulna osoba ili trans muškarac/žena ili interspolna osoba

El-ge-be-te (izgovor – bhs)

Homoseksualnost, homoseksualne osobe

Gej muškarac, lezbejka

Trans osoba, transrodna osoba

Transeksualnost/transeksualne osobe

Prošao tranziciju – trans muškarac

Prošla tranziciju – trans žena

Interspolna osoba

dekriminalizacija homoseksualnosti

život gej muškaraca i lezbejki

autovao se, otvoreno gej/lezbejka/trans osoba, javno govori o svojoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu

Ne postoji prihvatljiv izraz, “gej lobi” jednostavno ne postoji

 

Korektno izvještavanje nije samo korektno prenošenje agencijskih vijesti. Odgovoran novinarski angažman trebao bi podrazumijevati vlastitu inicijativu i otvaranje prostora za tekstove/priloge u kojima se više pažnje posvećuje preduslovima za život LGBTIQ osoba bez diskriminacije. Novinari/ke imaju privilegiju da kroz novinarstvo javno govore o važnim temama, koju nemaju ljudi iz drugih profesija, i trebalo bi da tu privilegiju odgovorno koriste.

Osobe za izjave za medije ispred Bh. povorke ponosa 2022:

 Lejla Huremović, Dina Bajrektarević, Anisa Pračić-Šehić,  Mirza Halilčević, Vanja Šunjić, Ena Šehić.

Kontaktirati ih možete na mail

info@povorkaponosa.ba

kako bismo se dogovorili oko medijskih izjava.

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, kojom zahtijevamo jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

Share This