U danima kada se ljudska prava dovode u pitanje i neizvjesnost usljed pojave pandemije koronavirusa, a i djelovanja vladajućih političkih struktura, naročito smo duboko ožalošćeni događajima koji ovih dana pogađaju LGBTIQ zajednicu u Poljskoj.

Hapšenje aktivista_kinja, sprječavanja okupljanja u javnom prostoru, proglašavanje zvanične nenaklonjenosti i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama u više od 100 općina u Poljskoj nije ništa drugo nego poziv na isključivanje i linč LGBTIQ osoba.

Nažalost, historija nas uči da su ovakve i njima slične ideje godinama unazad bile povodom za greške čovječanstva za koje se nadamo da neće biti nikada ponovljene. LGBTIQ osobe su vijekovima unazad bile obilježavane i targetirane u svijetu, pa i u Poljskoj, i naročito nas rastužuje činjenica da ljudska prava nisu pitanje održivog kontinuiteta i sastavni dio društvenih vrijednosti, nego odluka političkog establišmenta koja se donosi.

Ovakve situacije samo nam pokazuju koliko je važno da nastavimo i istrajemo u našoj borbi i aktivizmu, kako bismo društvu i javnosti pokazali_e koliko je isključivanje bilo koje zajednice iz društvene realnosti opasno i pogubno.

Zato će i neformalna grupa aktivista_kina okupljenih oko Bh. povorke ponosa nastaviti djelovati i van klasične šetnje, jer ne smijemo dozvoliti da se nešto slično dogodi i kod nas. Pitanje slobode javnog okupljanja te sigurnosti življenja LGBTIQ osoba u svim sferama  života je naš prioritet.

U ime solidarnosti ćemo se truditi ukazivati na iskustva sa kojima se suočavaju aktivisti/kine iz cijelog svijeta, pozivati javnost i građane_ke na kritičko razmišljanje, a nadležne institucije na sankcionisanje onih koji promoviraju govor mržnje, nasilje i diskriminaciju.

U misiji podizanja svijest o socijalnim nepravdama sa kojima se suočavaju LGBTI osobe, kao i druge marginalne zajednice, šaljemo poruku LGBTIQ zajednici u Poljskoj i poručujemo da nisu sami/e.

Solidarno,

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa

Share This