PODRŠKA LGBTIQ ZAJEDNICI U MAĐARSKOJ

Stop suzbijanju i oduzimanju prava trans i interspolnim osobama u Mađarskoj

Transrodne osobe suočavaju se sa različitim oblicima nasilja, od fizičkog i emocionalnog ugnjetavanja, preko zakonskog neprepoznavanja, administrativnih prepreka koje proizilaze iz istog, pa sve do nedostatka senzibilisanih i odgovarajućih servisa podrške. Očekivati od transrodnih osoba ili bilo koga drugog ko se ne osjeća dijelom aktuelnog kanona, da se uklopi u zadani binarni normativ, nije ništa drugo nego nasilje! Binarni doživljaj roda zapravo je često manifest postojane snažne patrijarhalne kulture.

Primjer institucionaliziranja transfobije upravo je Mađarski Parlament koji je krajem mjeseca maja spol definisao kao kategoriju dobivenu rođenjem i utemeljenu na primarnim karakteristikama spola i hromozoma. Na ovaj način, Mađarski Parlament definisao je realnost koju žive transrodne i interspolne osobe, te usvojenim zakonom onemogućio promjenu oznake spola u ličnim dokumentima. Nepodudarnost spolne oznake u ličnim dokumentima, sa doživljajem roda kao i njegovim performiranjem i manifestom, obilježit će svako identifikovanje brojnim neugodnostima, zahtjevima za objašnjavanjem, autovanjem, stresom, pa i ugrožavanjem sigurnosti transrodnih i interspolnih osoba.

Ovakvim definiranjem spola udara se na integritet svih transrodnih i interspolnih osoba, kao i svih drugih koji svoj rodni identitet ne doživljaju patrijarhalno binarno ili u skladu sa pripisanom spolnom oznakom. Na ovaj način šalje se jasna poruka da različitosti nisu dobrodošle, da će se raditi na njihovom otklanjanju, odnosno na homogenizaciji društva. Takve ideje, kroz historiju do sada su završavale kobno!

Članovice i članovi Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa odlučno osuđuju donošenje ovog zakona koji uskraćuje pravo na privatni i porodični život trans i interspolnih osoba u Mađarskoj.

Zato, dignimo svoj glas protiv transfobije. 

Potpiši peticiju i podrži trans i interspolne osobe i aktiviste/kinje iz Mađarske.

U znak protesta protiv člana 33 kojim se suzbijaju prava trans i interspolnih osoba u Mađarskoj, članice i članovi Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa ovom vizuelnom akcijom šalju podršku LGBTIQ zajednici u Mađarskoj.

Solidarno,

Bh. povorka ponosa

#IgentaNemre #LGRforHungary

 

Share This