Živimo u vremenu gdje vizualna informacija putuje puno brže od pisanog teksta. Osim toga, 80% naše percepcije je oblikovano onime što nam je vizuelno dostupno. Jasno je da slika o povorkama ponosa u regiji i svijetu koju šire mediji uveliko utiče na kreiranje stereotipa o LGBTIQ zajednici, a potom i na način na koji se ta zajednica tretira. Najčešća predrasuda prema povorkama ponosa je da se radi o svojevrsnom karnevalu.

Povorka ponosa je protest kojim se nastoji ostvariti prepoznavanje i regulisanje prava LGBTI zajednice u Bosni i Hercegovini. Povorka ponosa je izraz prkosa i ponosa, izraz potrebe da se bude vidljiv, ali i zahtjev za ravnopravnošću sa ostalim građanima i građankama.

Osnovni principi i vrijednosti Bh. povorke ponosa uključuju, pored ostalih, ravnopravnost, solidarnost, slobodu i socijalnu pravdu. Važno je napomenuti da su to principi svojstveni demokratskom društvu, a da je protest način na koji se u demokratskom društvu osvještavaju i izjednačavaju prava među različitim grupama. Zato je povorka ponosa organizirani protestni skup koji je primjeren i neophodan za Bosnu i Hercegovinu.

Ako niste znali i znale kako izgledaju povorke ponosa, nastavite čitati i gledati. Pratite nas sljedećih nekoliko mjeseci putem društvenih mreža gdje ćemo objavljivati fotografije sa raznih povorki ponosa iz regije i svijeta. Namjera ove kampanje je da podijelimo stvarnu sliku protestne šetnje zvane povorka ponosa.

Ovim putem također pozivamo sve LGBTI osobe, ali i širu zajednicu, koje su učestvovale u povorkama ponosa u svijetu da nam pošalju svoje fotografije kako bismo ih uključili i uključile u kampanju. Vjerujemo da zajedno možemo preplaviti virtualnu sferu fotografijama koje prikazuju pravo značenje povorke ponosa. Svoje fotografije šaljite na [email protected] ili putem društvenih mreža.

Pozivamo vas i da se uključite dijeljenjem ovih fotografija, kako bismo skupa, jednom za svagda, promijenile i promijenili način na koji se stereotipiziraju povorke ponosa.

Kontakt informacije za kampanju Ovo je povorka ponosa!:

e-mail: [email protected]

Facebook: fb.me/bh.povorkaponosa

Instagram: @bh.povorkaponosa

Twitter: @bhpovorkaponosa

U galeriji ispod ćemo u narenom periodu objavljivati fotografije, šerujte ih, važno nam je da podržite!

*Zahvaljujemo se Povorci ponosa Zagreb, Beograd i Montenegro, te grupi IZAĐI iz Novog Sada na ustupljenim fotografijama.

Share This