HISTORIJA

BH. POVORKE

PONOSA

2019

BH. POVORKA PONOSA: IMA IZAĆ’

Prva Bh. povorka ponosa je održana 2019. godine pod sloganom Ima izać’. Prva povorka ponosa u BiH je ujedno i zadnja na prostoru bivše Jugoslavije. Održana je bez ijednog incidenta, a u njoj su učestvovale LGBTIQ osobe, naši_e prijatelji_ice, podržavatelji_ce, komšije_inice i ostali građani_ke širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Tog dana, 8. septembra 2019. godine, ujedinjeno protiv mržnje i nasilja, za ljubav i zajendištvo, šetalo je 3000 osoba.

 

Bh. povorka ponosa: Nije život četiri zida

Druga Bh. povorka ponosa, koja je trebala da se desi 23. augusta 2020. godine je odgođena u fizičkom, klasičnom obliku, usljed povećanja broja zaraženih korona virusom. Ipak, uz procjenu važnosti podizanja vidljivosti i aktivističkih aktivnosti, Organizacioni odbor 2020 je organizovao niz uličnih akcija i događaja, kao i online program, kojim je poslana jasna poruka da ne odustajemo i da ćemo se nastaviti boriti i pronalaziti kreativna aktivistička djelovanja i u vremenu kada smo onemogućeni izaći na ulicu. Druga povorka ponosa je nosila slogan Nije život četiri zida.

 

2020

2021

Bh. povorka ponosa: Otpor sa margine

Treća Bh. povorka ponosa je uprkos mnogim preprekama uspješno organizovana 14. augusta 2021. godine. Na povorci je šetalo oko 1000 osoba, naših prijatelja_ica, porodice i svih podržavatelja_ica koji su došli iz cijele BiH. Zbog pandemije i ograničenja, nismo zvali naše prijatelje_ice i podržavatelje_ice iz regije i svijeta. Održana je pod sloganom Otpor sa margine.

Bh. povorka ponosa: Porodično okupljanje

Četvrta Bh. povorka ponosa je održana 25. juna 2021. godine. Na Kroz četvrtu povorku smo poslali jasnu poruku da je porodica mjesto koje treba i mora biti mjesto podrške, zaštite, sigurnost, ljubavi.

2022

2023

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, kojom zahtijevamo jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

Share This