HISTORIJA

BH. POVORKE

PONOSA

2019

BH. POVORKA PONOSA: IMA IZAĆ’

Prva Bh. povorka ponosa je održana 2019. godine pod sloganom Ima izać’. Prva povorka ponosa u BiH je ujedno i zadnja na prostoru bivše Jugoslavije. Održana je bez ijednog incidenta, a u njoj su učestvovale LGBTIQ osobe, naši_e prijatelji_ice, podržavatelji_ce, komšije_inice i ostali građani_ke širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Tog dana, 8. septembra 2019. godine, ujedinjeno protiv mržnje i nasilja, za ljubav i zajendištvo, šetalo je 3000 osoba.

 

Bh. povorka ponosa: Nije život četiri zida

Bh. povorka ponosa, koja je trebala biti održana 23. augusta 2020. godine,  odgođena je u fizičkom, klasičnom obliku, usljed povećanja broja zaraženih korona virusom. Ipak, uz procjenu važnosti podizanja vidljivosti i aktivističkih aktivnosti, Organizacioni odbor 2020 je organizovao niz uličnih akcija i događaja, kao i online program, kojim je poslana jasna poruka da ne odustajemo i da ćemo se nastaviti boriti i pronalaziti kreativna aktivistička djelovanja i u vremenu kada smo onemogućeni izaći na ulicu. Te godine  slogan je bio Nije život četiri zida.

 

2020

2021

Bh. povorka ponosa: Otpor sa margine

Druga Bh. povorka ponosa je uprkos mnogim preprekama uspješno organizovana 14. augusta 2021. godine. Na povorci je šetalo oko 1000 osoba, naših prijatelja_ica, porodice i svih podržavatelja_ica koji su došli iz cijele BiH. Zbog pandemije i ograničenja, nismo zvali naše prijatelje_ice i podržavatelje_ice iz regije i svijeta. Održana je pod sloganom Otpor sa margine.

Bh. povorka ponosa: Porodično okupljanje

Treća Bh. povorka ponosa je održana 25. juna 2021. godine. Kroz treću povorku smo poslali snažnu poruku da je porodica mjesto koje treba i mora biti mjesto podrške, zaštite, sigurnost, ljubavi. Pod sloganom Porodično okupljanje, više od 2000 osoba je sa nama marširalo ulicama Sarajeva.

2022

2023

Četvrta Bh. povorka ponosa se održava 24. juna 2023. godine. Uskoro donosimo više informacija o istoj. 

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, kojom zahtijevamo jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

Share This