Q&A ZA LGBTI ZAJEDNICU

Zašto se povorka zove Bosanskohecegovačka, a ne Sarajevo prajd?

Kao neformalni, volonterski kolektiv koji okuplja aktiviste_kinje i druge pojedince_ke iz BiH, kroz samu ideju nastanka povorke 2019. godine smo željeli da napravimo jedan kontinuirani protestni marš koji će biti prostor za ujedinjenje svih. Živeći u BiH, u bilo kojem njenom dijelu, LGBTIQ osobe se suočavaju sa istim problemima i potrebama. S tim u vezi, i druge marginalizovane grupe se isto susreću sa raznim problemima koje su često posljedica političkog sistema i političkog djelovanja. Zbog toga smo se odlučili da povorka ponosa ne bude vezana za grad, već cijelu državu. Kada nas svi žele razdvojiti, mi želimo biti kolektiv i prostor koji će ujediniti sve oko ljubavi, podrške, empatije i solidarnosti.

Zašto se zove “parada ponosa”? Nemamo šta biti ponosni na naše seksualne orijentacije.

Seksualnost jeste urođena, i na prvi pogled se ne čini kao nešto što smo sami/same postigli i postigle. Međutim, način na koji živimo svoje živote unatoč manjinskom položaju, unatoč nejednakosti, te stalnim uvredama i prijetnjama, kako direktnim tako i indirektnim, jeste nešto na šta možemo biti ponosni i ponosne.

Svaki put kada dignute glave kročimo našim ulicama i ne dozvoljavamo da nas zastraše, svaki put kada nećemo da lažemo da smo heteroseksualni, činimo hrabar i ljudski čin koji zavređuje ponos. A posebno je lijep osjećaj taj ponos podijeliti sa našim porodicama, prijateljima i prijateljicama, te drugim sugrađanima i sugrađankama – isto onako kako to rade naši sugrađani i sugrađanke koji su heteroseksualni. O simbolici ponosa i paradiranja u istorijskom kontekstu također možete čitati ovdje.

Heteroseksualne osobe ne paradiraju, zašto bismo mi?

Moglo bi se reći i da su svatovi, koje svake srijede i subote viđamo u našim gradovima, također svojevrsna povorka ponosa jer se slavi ljubav i zajedništvo. Grupa ljudi glasno i veselo paradira gradom, sa zastavama, muzikom i cvijećem u čast sklapanja braka samo jednog heteroseksualnog para. Zašto bi onda jedna takva proslava za cijelu LGBTIQ zajednicu predstavljala problem?

Heteroseksualne osobe nemaju potrebu organizovati protesne marševe jer kroz brak stiču određena prava i zaštite. Heteroseksualne osobe imaju slobodu da se pojavljuju u svim sferama društva sa svojim partnerima ili partnericama: na ulici, u školama, na fakultetima, na maturi, u kafani, u kinu, restoranu, na godišnjim proslavama u firmama u kojima rade, na vjerskim praznicima sa porodicama, na različitim porodičnim okupljanjima i proslavama.  I niko ih neće zlostavljati, diskriminisati ili maltretirati samo zato što su strejt. LGBTIQ osobe još uvijek nemaju tu privilegiju.

Zašto prvo ne organizirate aktivnosti da osnažite zajednicu, pa onda povorku? Zašto do sada nije napravljena parada?

Od početka organiziranog LGBTIQ aktivizma u BiH, održan je veliki broj aktivnosti, druženja, koncerata, festivala, žurki, javnih uličnih akcija, te je uspostavljena suradnja i sa drugim organizacijama, institucijama i organima za provođenje zakona.

Do organizacije povorke ponosa ne bi ni došlo bez iznimnog truda koji su aktivisti i aktivistkinje uložili i uložile posljednjih deceniju i po. Vjerujemo da je povorka ponosa upravo sljedeći korak i u osnaživanju LGBTIQ zajednice u Bosni i Hercegovini. A to nam govori iskustvo organiziranja povorke ponosa u regiji i način na koji je sama organizacija povorke dovela do jačanja LGBTIQ zajednice.

Da li povorkom ponosa možemo postići da budemo prihvaćeni/prihvaćene u društvu, jer kao da samo skrećemo pažnju na sebe?

Tradicija održavanja povorki ponosa počela je 1970. godine, na prvu godišnjicu protesta u Njujorku. Općenito gledajući, društva u kojima se održavaju povorke ponosa uglavnom imaju viši stepen poštivanja ljudskih prava, a posebno prava LGBTIQ osoba. Isti se trend vidi i u nama susjednim zemljama. Vidljivost razbija predrasude. Daleko je lakše mrziti nekoga koga ne poznaješ i koga nikada nisi vidio/vidjela, od nekoga za koga znaš da ti je poznanik/poznanica, kolega/kolegica, komšija/komšinica, brat, sestra, roditelj. Povorke ponosa obično dobiju znatno veću pažnju javnosti od drugih aktivnosti usmjerenih ka LGBTIQ zajednici (čak i drugih uličnih akcija), te samim tim pomaže da se javnost i institucije bolje informiraju o specifičnim problemima LGBTIQ zajednice.

 

Mogu li podržati ili učestvovati i ako se ne identificiram kao LGBTI?

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je otvorena za sve dobronamjerne osobe, bez obzira na spol, spolne karakteristike, rod, seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Kao  Podrška naših strejt prijatelja/ica je od krucijalnog značaja. Kao što ste mogli_e vidjeti prethodnih godina od kad se održava povorka ponosa, na nju dolaze svi i sve – naše komšije/inice, prijatelji/ice, porodice, partneri/ce, str8 osobe, LGBTIQ osobe, političari/ke i mnogi drugi.

Zašto svaka povorka ima novi slogan?

Kako bismo svake godine fokusirali_e našu medijsku kampanju i podigli vidljivost na probleme i potrebe koje imaju LGBTiQ osobe, odabiremo temu povorke ponosa, te shodno temi i slogan te povorke ponosa. Slogan je uvijek dobar PR momenat koji pomaže da se uz lako pamćenje podigne vidljivost o povorci ponosa, kao i problemima sa kojija se LGBTIQ osobe susreću.

Ne živim u Sarajevu, a želim učestvovati u povorci.

Bosanskohercegovačka Povorka ponosa je javni događaj za sve zainteresirane osobe, ne samo one koje žive u Sarajevu. I sam organizacijski tim u svom sastavu broji aktiviste i aktivistkinje iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

 

Da li će predstavnici/predstavnice vlasti učestvovati u povorci ponosa?

Organizacioni odbor Povorke ponosa svake godine obaviještava javnost i sve bh. institucije, političke stranke i organe vlasti o održavanju povorke. Sama povorka je otvorena i na nju su dobrodošle sve dobronamjerne osobe koje svojim prisustvom žele pružiti podršku LGBTIQ zajednici u Bosni i Hercegovini. Dosadašnja iskustva su pokazala da je borba za ostvarivanje jednakopravnosti lakša i brža kada se u nju uključe političari/političarke, te osobe iz javnog i kulturnog života. Do sada su sa nama šetale razne javne ličnosti, akademski radnici/ce, političari/ke, predstavnici/e vlasti, kao i predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija. Ohrabrujemo i nadamo se prisustvu većeg broja javnih ličnosti, političara/ki i predstavnika/ca vlasti na budućim našim povorkama.

Kako se finansira povorka ponosa i šta se tu plaća?

Rad Organizacionog odbora je na volonterskoj osnovi. Dakle, svi članovi i članice ne primaju platu niti ikakvu vrstu novčane naknade.

Povorku ponosa podržavaju organizacije civilnog društva, pojedinci/ke, međunarodne organizacije i ambasade. Pozivamo sve podržavatelje i podržavateljice, kako u BiH tako i izvan nje, koji su zainteresirani i u prilici da finansijski podrže održavanje povorke, da nam se jave na neku od istaknutih e-mail adresa.

Ko je organizator povorke ponosa?

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa čine pojedinci_ke iz cijele BiH, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identiet ili spolne karakteristike. Svi članovi_ice OO-a Bh. povorke ponosa moraju poštovati principe i vrijednosti Povorke. Bh. povorka ponosa poštuje principe i vrijednosti antifašizma, ravnopravnosti, solidarnosti, slobode, socijalne pravde, samoodređenja, sekularnosti, inkluzivnosti, antimilitarizma, vladavine prava, spremnosti na dijalog i nenasilne komunikacije.

Podržavam aktivizam, ali zašto se mora paradirati, koji je smisao povorke?

Javni prostor pripada svim građanima i građankama. LGBTIQ osobe ravnopravno plaćaju poreze i snose svoj dio odgovornosti za funkcioniranje društva u cjelini. Samim tim trebaju imati ravnopravan pristup javnom prostoru. Povorke (parade) se dešavaju gotovo svakodnevno – navijačke, sportske, biciklističke.

Povorka ponosa je jedna on najvažnijih i najuticajnijih aktivističkih aktivnosti. Kao takva je, kroz istoriju održavanja u regiji i svijetu, pokazala da mnogo brže čini pozitivne promjene i doprinosi boljem statusu života LGBTIQ osoba. To je jedini događaj u svakoj državi koji ne mogu ignorisati ni mediji, ni predstavnici/ce državnih institucija, a niti javnost. Podiže vidljivost koju nijedan drugi događaj ne može postići i moćan je instrument kojim se vrši pritisak da se radi na suzbijanju diskriminacije i nasilja nad LGBTIQ osobama. Povorke je protestni marš, kao što postoje i osmomartovski marševi ili bilo koji drugi. Protestni marševi su zakonski zagarantovani, i mi kao aktivisti/kinje ga koristimo da se borimo za naša prava.

Kako se mogu uključiti i aktivirati iako nisam autovana osoba?

Povorka ponosa je veliki događaj i biće potrebno dosta zajedničkog jačanja i rada. Čak i ako niste aut i nećete biti u mogućnosti doći na povorku ponosa, uključiti se možete kroz razne događaje, razgovore o povorkama ponosa koje će biti organizovane samo za zajednicu, kroz radionice pravljenja transparenata, u online sferi, kao i kroz širenje pozitivne atmosfere i smanjena govora mržnje. Pozivamo vas sve da nam se javite, i sigurno će biti mjesta i za vas u ovoj zajedničkoj akciji. Na sam dan povorke, ukoliko ste planirali_e doći i želite doprinijeti, možete biti volonter_ka i pomoći nam da sav materijal i sve potrebne tehničke detalje donesemo i koristimo na povorci.

To je samo jedan dan, šta ćemo sa ostalim danima u godini?

Povorka ponosa se čini kao da je samo jedan dan i da se s tim danom sve završava. Međutim, iskustvo iz regije, a i svijeta, nam je pokazalo da organizovanjem povorke ponosa vršimo svakodnevni pritisak na institucije da rade proaktivno na zaštiti i boljem statusu života LGBTIQ osoba, te postizanju ravnopravnosti svih građana/ki u našem društvu. Povorka ponosa svoj eho jednosatnog šetanja šalje tokom cijele godine u kojoj se aktivisti i aktivistkinje i LGBTIQ osobe nastavljaju boriti kroz različite aktivnosti i svakodnevni život.

 

Povorka ponosa je lažna slika stvarnosti LGBTIQ osoba – šareno i veselo ali uz jake mjere osiguranja. Stvarni život LGBTIQ zajednice je mnogo teži.

Nigdje na Balkanu povorke ponosa nisu iluzija sreće i tolerancije. To je smijeh u inat strahu, izlazak na ulicu uprkos prijetnjama i mogućem nasilju. To je trenutak da se osjeti sloboda za koju se borimo. Jedan dan veselja, šarenila i sreće, da vidimo da može, i da je to nešto čemu treba stremiti. To je dan i da nas vide svi koji ne vjeruju da živimo tu, koji negiraju da je Bosna i Hercegovina i naša država. Da nas vide oni koji kroje politike, donose odluke, pišu obrazovne programe, stvaraju medijski sadržaj… Njima treba poručiti da smo tu i da ne idemo nigdje, da i za nas kroje politike i programe, da i nama prave medijske sadržaje, itd.

 

Treba prvo napraviti edukaciju u školama. Kada društvu postane svejedno koje je neko seksualne orijentacije ili spolnog/rodnog identiteta, tada će povorka imati smisla.

Nikakva postepena edukacija ne proizvodi rezultate bez istovremene borbe same marginalizirane grupe za svoja prava. Bez podizanja vidljivosti LGBTIQ zajednice, konzervativni dijelovi društva nikada neće prihvatiti da smo svi mi jednakopravni građani i građanke BiH. Ne postoje magične nove generacije koje su pune razumijevanja i shvatanja bez da su svjedočile borbi, trudu i radu pripadnika/ca marginaliziranih grupa među njima. Ali da, smaramo da je izuzetno važna edukacija u školama i van škole, i da se kontinuirano i paralelno treba i ona dešavati.

 

Osobe koje se ponašaju “vulgarno” i “provokativno” da li će biti tu?

Povorka ponosa kao javni, mirni, protestni skup otvoren je za sve osobe koje smatraju da su sloboda okupljanja i izražavanja jedni od osnovnih preduslova slobodnog društva. Kroz naš dugogodišnji rad smo uvidjeli da se ove etikete najčešće preslikavaju iz medijskog izvještavanja o povrokama ponosa, kada mediji koriste senzacionalističke materijale sa karnevala kako bi predstavili povorku ponosa u pogrešnom svjetlu. Kako izgleda naša povorka možete pogledati u kategoriji Galerije.

 

Da li je sigurno učestvovati u povorci ponosa, ko je osigurava?

Organizatori i organizatorice povorke čine sve što je potrebno da uz saradnju sa drugim organizacijama, institucijama, te organima za provođenje zakona, obezbijede sigurnost svih učesnika i učesnica Povorke. Aktivno pratimo sigurnosnu situaciju i shodno tome obavještavamo javnost i potencijalne učesnike i učesnice o eventualnim mjerama predostrožnosti. Sretni i sretne smo što su prethodne povorke održane bez ikakvih sigurnosnih propusta.

 

Zanima me učešće u povorci, ali ne poznajem nikoga iz LGBTIQ zajednice. Neugodno mi je da dođem sam/sama.

Učešće u uličnim LGBTIQ akcijama može djelovati zastrašujuće, pogotovo za mlađe osobe i osobe koje su tek izašle iz ormara. Sve LGBTIQ osobe su u nekom trenutku svog života bile u istoj situaciji, ali iskusniji i iskusnije mogu potvrditi da je svako otvaranje i upoznavanje pozitivno.

Uvijek možete kontaktirati neke od organizacija koje se bave pravima LGBTIQ osoba, te učestvovati tokom cijele godine u nekim od njihovih aktivnosti, koje često znaju biti zatvorenog tipa samo za LGBTIQ osobe. Tu možete upoznati mnogo drugih LGBTIQ osoba i pronaći drugara/icu sa kojim možete doći na povorku. Isto tako, možete doći na neke od događaja koje Povorka organizuje u sklopu priprema povorke.

Ne živim u Bosni i Hercegovini, a želim učestvovati u povorci.

Svi i sve ste dobro došli da budete dio povorke ponosa. Povorka je otvorena i ukoliko vam treba savjet gdje da rezervišete smještaj i kako da dođete do ulaza na povorku, budite slobodni_e da nas kontaktirate.

Da li se na povorkama mogu kupiti “prajd” zastavice?

Na povorkama ponosa u regiji i svijetu se uglavnom dijele (ponegdje i prodaju) zastavice te drugi promotivni materijali. Trenutno nemamo nešto mnogo zastava, pa ih čuvamo i donosimo na povorku iz godine u godinu. Drugi materijal, poput majica, pištaljki, narukvica, stickera će biti dostupan i na Bh. povorci ponosa.

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, kojom zahtijevamo jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

Share This