Hvala vam svima što ste se aktivirali i želite učestvovati u borbi za slobodu! Hvala na sve dosadašnje donacije, ovo je zajednička borba.
Dobili/e smo mnogo komentara oko nejasnoće zašto skupljamo novac, pa želimo sa vama malo jasnije podijeliti nešto o čemu upozoravamo već četiri godine:
  • Prije svega, pomenuti troškovi za dodatne namete su dio cjelokupne homofobne atmosfere (institucionalne, društvene), i nisu zbog LGBTIQ osoba, jer vi svi vrlo dobro znate da je naša povorka jedan mirni skup pun ljubavi i poštovanja. Ovi troškovi su jer ne postoji zakon koji nas štiti i zbog kojeg će nadležne institucije raditi svoj posao na zaštiti ljudskih prava, a ne dio odgovornosti prebacivati na nas.
  • Zakon o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevu (a i šire) daje mogućnost nadležnim institucijama da uz procjenu rizika nametnu dodatne mjere koje trebaju organizatori/ce da pokriju. Te mjere se za povorku ogledaju u betonskim i željeznim ogradama, te dodatnim privatnim zaštitarima/kama i hitnoj službi koju dodatno moramo da platimo.
  • Troškovi za pomenute namete su različiti iz godine u godinu, a ovise o tome šta institucije traže da mi moramo obezbijediti, a ove godine je potrebno pokriti 18.300 KM za betonske blokove, željezne ograde 3.600 KM, zaštitari/ke 4623 KM, te hitnu pomoć – 4500 KM.
  • Razlog zašto smatramo da ne trebamo mi niti građani/ke pokrivati ovaj trošak jeste što po svim standardima zaštite ljudskih prava sve potrebno za jedan protestni skup treba i mora  obezbijediti vlast.
  • OO Bh. povorke ponosa je od prve povorke ponosa stalno pod pritiscima i dobija direktne stavove upućene od vlasti i nadležnih organa da ne postoje problemi, te da uvijek možemo tražiti novac od međunarodne zajednice. Ovakav stav znači da ne shvataju ozbiljno problem nejednakog tretmana i neusklađenosti zakona, te je naša dužnost i obaveza biti otpor takvim stavovima i zahtijevati od vlasti da preuzmu odgovornost, te donesu zakone usklađene sa EU praksama.
  • Dok se ta zakonska promjena ne desi trebamo nastaviti ukazivati na njihovu odgovornost, zahtijevati pokrivanje svih segmenata sigurnosti, te jasno poručivati da je ovo nedopustivo.
  • Sve dok budemo za ovaj segment uzimali novac od međunarodne zajednice, zakon nikad neće biti promijenjen. Mi smo otpor upravo kroz konstantni zahtjev da vlast obezbjedi sve za protest. Vladajuće strukture moraju znati da nikada nećemo odustati od ove borbe i da će morati učiniti ono što je i jedan od 14 prioriteta Evropske komisije – a to je osiguravanje povoljnog okruženja za građansko društvo kroz pridržavanje međunarodnih standarda ljudskih prava o slobodi udruživanja i okupljanja.
  • Zato tražimo solidarnost od građana/ki u ovom procesu, te da svi i sve zajedno pokrijemo razliku novčanog troška koja nije pokrivena. Zbog toga solidarno skupljamo novac. Restrikcije slobode okupljanja će se veoma lako od desničarskih, fašističkih stavova proširiti na sve skupine, naročito marginalizovane. Ne smijemo to dopustiti.
  • Pozivamo vas sve da uputite zahtjev Vladi KS, da se hitno donesu izmjene i dopune svih zakona, naročito Zakona o javnom okupljanju, koji mora biti u skladu sa svim standardima i praksama poštivanja ljudskih prava svih.
I za kraj, Bh. povorka ponosa će biti održana, u to nema sumnje.
U subotu, 25. juna svi i sve izlazimo i ove godine da poručimo vlastima da je dosta igranja sa ljudskim životima i da je minimum koji vlast može uraditi taj da se udostoje donijeti zakone koji će biti u skladu sa poštivanjem svih standarda zaštite ljudskih prava.
Ostale zahtjeve ćemo iznijeti na samoj povorci.
Vidimo se uskoro.

Smrt fašizmu, ulice su naš način otpora!

Ukoliko želite solidarno učestvovati u pokrivanju troškova, budući da smo mi neformalna grupa građana/ki, možete donacije uplatiti na Centar za mlade Kvart Prijedor, ili uplatiti putem paypal računa:

Account Name: CENTAR ZA MLADE KVART PRIJEDOR
IBAN BA395550000056144782
Bank Account Number: 5673630000089527
Bank Swift/ABA/Sort Code: NOBIBA22XXX
Bank Name: NOVA BANKA A.D.
Bank Address: BANJA LUKA
Ujedno pozivamo i sve medije u BiH da o Bh. povorci ponosa izvještavaju fer i korektno, poštujući osnovne novinarske postulate i etičke kodekse. Ukoliko želite dobiti izjave od organizatora_ica povorke, slobodno nas kontaktirajte na [email protected] ili na društvene mreže. Apelujemo da se ne prenose naši statusi kao cijela vijest bez uvođenja konteksta teme i onoga o čemu pišemo, jer to nije potpuna vijest i pospješuje senzacionalizam koji samo dodatno produbljuje nerazumijevanje i netrpeljivost.
Share This