Drage_i, obavještavamo vas o načinu dolaska na Bh. povorku ponosa. 

Molimo vas da pažljivo i detaljno pročitate sve tehničke, sigurnosne i druge upute za dolazak i učešće.

GDJE I KADA?

Bh. povorka ponosa se održava 14. augusta u Sarajevu, s početkom u 12:00 sati. Biti će aktivan samo jedan ulaz, od 10:00 do 12:00 sati. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12:00 sati, nakon toga niko više neće moći da uđe na Povorku ponosa. Molimo vas da dođete na vrijeme, budući da će mnoge ulice biti zatvorene, pa će vam trebati više vremena da stignete na mjesto okupljanja.

Okupljanje je u parku kod Druge Gimnazije, a ulaz u mjesto okupljanja će biti na početku ulice Koševo, na raskrižju ulice Bolnička i Patriotske lige. Zbog privremene obustave saobraćaja u trajanju od 7h do 14h, jedini način dolaska na mjesto okupljanja će biti preko Koševskog brda, kroz tunel iz pravca Željezničke stanice, iz pravca Vogošće, te Patriotske i Bolničke ulice.

Preporučujemo vam da do mjesta okupljanja dolazite u grupama. Obratite pažnju s kim razgovarate i s kim dijelite informacije o dolasku na Povorku. Koristite online mape, ukoliko ne znate gdje je tačno okupljanje.

Gradski prevoz će biti limitiran na dan Povorke, pa vam preporučujemo da dođete ili pješke ili taksijem. Ukoliko dolazite vašim ličnim automobilom, bit ćete primorani da se parkirate poprilično daleko od ulaza, imajte i to u vidu radi planiranja vremena dolaska do ulaza.

PROCEDURA PROVJERE I ŠTA TREBATE IMATI SA SOBOM?

Povorku ponosa obezbjeđuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevu, a na ulazu će vas dočekati redari_ke koji će biti u florescentnm prslucima.  

Kako biste učestvovali i šetali sa nama morate imati jedno od sljedećeg: 

  1. negativan PCR test, ne stariji od 72 sata 
  2. negativan antigen test ne stariji od 24 sata 
  3. potvrdu o preboljenoj Covid-19 infekciji, ne starijoj od 6 mjeseci 
  4. potvrdu o primljenoj prvoj vakcini, starijoj od 14 dana 
  5. potvrdu o revakcinaciji. 

Nažalost, nismo u mogućnosti pokriti troškove PCR ili antigen testa, te se nadamo, ukoliko niste vakcinisani ili preboljeli Covid-19, da ćete biti u mogućnosti samostalno snositi ove troškove. 

ŠTA MOŽETE UNIJETI?

Ponesite što manje ličnih stvari. Molimo vas da ne nosite flaše sa pićem, makaze, pribor za nokte, dezodorans, biber  sprej ili neko drugo sredstvo za samoodbranu, te bilo koji predmet kojim je moguće nanijeti tjelesne  povrede ili ugroziti sigurnost učesnika_ca Povorke, jer će vam ih redari_ke oduzeti prilikom pregleda.

Flaše s vodom će biti obezbijeđene. Budući da će biti vruće, preporučujemo da ponesete kremu za zaštitu od sunca, kapu ili mali kišobran.

Ne trebate nositi zastave i transparente, oni će biti obezbjeđeni na samoj Povorci ponosa. Ipak, ukoliko imate neki transparent, molimo vas da se javite na naše kanale komunikacije (mail info@povorkaponosa.ba ili drušvene mreže) kako biste nam ga dostavili najkasnije dan prije Povorke ponosa, te ga dobili na mjestu okupljanja.

ODLAZAK SA POVORKE

Nije planiran dodatni program nakon Povorke ponosa, pa vas molimo da se zaputite svojim kućama ili u sigurni prostor, te da do kraja dana, za svaki slučaj, obratite pažnju gdje se krećete po gradu. 

BRINEMO O VAŠOJ SIGURNOSTI

Ljubazno vas molimo da sva vidljiva LGBTIQ obilježja ne nosite do mjesta okupljanja, već da ih spakujete u torbe ili neprozirne kese. Isto tako, kada budete odlazili sa Povorke ponosa molimo vas da vidljiva LGBTIQ obilježja skinete i vratite u ruksake ili neprozirne kese.

Preporučujemo da ne konzumirate alkohol ili bilo kakve supstance koje utječu na uračunljivost prije, tokom i neposredno nakon Povorke! 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je nadležno tijelo koje u potpunosti sigurnosno obezbjeđuje protestnu šetnju Bh. povorka ponosa.

U slučaju da uočite osobe koje ugrožavaju ili sumnjate da bi mogle ugroziti skup, prijavite ih najbližem redaru ili redarki (osobe sa narandžastim ili žutim prslucima). 

Molimo vas da, radi vlastite sigurnosti, ne odgovarate na verbalne provokacije, ukoliko ih bude.  

U slučaju napada ili bilo kakvih neugodnosti izvan osiguranog prostora Povorke, odmah se obratite policiji na broj 122 (naglasite ukoliko je potrebna hitna medicinska pomoć), te obavijestite  Organizacioni odbor Povorke ponosa na br. 063 021 992. Direktni broj hitne medicinske pomoći je 124

Tokom okupljanja, za vrijeme same Povorke, te prilikom razilaženja, molimo vas da pažljivo slijedite instrukcije policije, zaštitara/ki, te redara/ki.

Također vas molimo da poštujete sve upute redara_ki, i naloženih epidemioloških mjera (razmak od 2 metra, nošenje maske u slučaju da ne možete održavati razmak).

Još jednom vas pozivamo da nam se pridružite u našoj šetnji i borbi za slobodu, jednakost i ljubav.

Vidmo se 14. augusta u Sarajevo, jer ovo je otpor sa margine!

#bhpovorkaponosa #otporsamargine

Share This