Nakon što smo 12.7. prijavili_e Bh. povorku ponosa, te održali_e sastanak sa MUP-om Kantona Sarajevo i u međuvremenu dobili naložene mjere dodatne sigurnosti, danas smo održali_e sastanak sa premijerom Vlade kantona Sarajevo, Edinom Fortom.Informisali_e smo Premijera o postojećim preprekama sa kojima se i treću godinu zaredom suočavamo, a to je stavljanje tereta dodatnih mjera sigurnosti na organizatore_ice protestne šetnje, čime se onemogućava naše pravo na slobodno javno okupljanje.

Država je odgovorna za sigurno održavanje mirnih protesta, te kao takva ne bi smjela stavljati neproporcionalne zahtjeve na teret organizatora_ica. Zato smo predali_e jasan zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Forti, u kojem tražimo da preduzmu sve neophodne mjere, te da u potpunosti obezbijede zaštitu učesnika_ca ovogodišnje Bh. povorke ponosa.

Mi nećemo odustati od našeg prava da izađemo na ulicu i da jasno i glasno poručimo da smo tu, da nas nije strah i da ljubav uvijek pobjeđuje mržnju.

Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih institucija da u potpunosti obezbijede protestnu šetnju Bh. povorke ponosa. 

Sve ostale tehničke i administrativne informacije oko same povorke ponosa ćemo sa svima vama komunicirati u narednom periodu.Vidimo se 14.8.2021. godine u 12h jer ovo je #otporsamargine!

#bhpovorkaponosa2021

Share This