Pandemija je donijela mnogo nesigurnosti i izazova za sve, posebno za LGBTIQ zajednicu. Prošlogodišnje obilježavanja Bh. povorke ponosa krenulo je iz potrebe da prepoznamo izazove sa kojima se društvo ali i zajednica suočavaju u borbi protiv pandemije. Posljedni val pandemije koji se desio u martu ove godine u cijeloj BiH suočio nas je sa ponovnim zatvaranjem, nesigurnošću, stresom, poteškoćama da se vidimo i okupljamo, ali i umorom i anksioznošću zbog činjenice da se ne nazire kada i kako ćemo izaći iz ovog stanja. Zbog toga Bh. povorka ponosa ima namjeru da organizuje nekoliko razgovora kako bismo adresirali_e pitanja koja su važna da dobrobit i sigurnost zajednice u ovom periodu.

Kroz prvi događaj želimo da govorimo o  mentalnom zdravlju članova_ica LGBTIQ zajednice. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji na uzorku od 2300 osoba pokazalo je da su 4 od 5 osoba rekle da su zatvaranja negativno utjecala na njihovo mentalno zdravlje, a broj onih koji se često ili svakodnevno osjećaju usamljeno se povećao sa 21 na 56 odsto.

Ne možemo znati sigurno, ali pretpostavljamo da je situacija slična i u BiH. Iako pandemiju vidimo kao nešto što utječe na sve nas, važno je prepoznati da su sva iskustva vezana za pandemiju individualna. To je posebno značajno za LGBTIQ zajednicu, gdje se mnogi_e suočavaju sa nedostatkom sigurnog prostora, poslova, zatvaranjem sa osobama kojima nisu ili ne smiju biti autovane, ili u najgorim slučajevima sa nasilnicima. Nedostatak načina da se komunicira sa vlastitim mrežama, stalno suočavanje sa lošim vijestima i generalni strah za zdravlje, dovoljni su da značajno ugroze mentalno zdravlje pripadnika_ca zajednice.

Zbog toga želimo da kroz ovaj vid razgovora otvorimo prostor razgovora o problemima koje je pandemija uzrokovala LGBTIQ osobama, u nadi da će se i osobe iz zajednice pridružiti te dati svoj doprinos u definisanju svih problema koji postoje i potencijalnim rješenjima. Prije svega, nadamo se da će ovi online događaji pomoći da se bar malo manje osjećamo usamljeni_e i da malo više osjećamo podršku.

Događaj će se održati u ponedjeljak 05. aprila 2021. u 18h na Zoom platformi.

Putem ovog linka se možete prijaviti za prisustvo na razgovoru.

Share This