Organizacioni odbor “Parade Ponosa – Beograd Prajd” ovim putem želi da uputi  najsnažniju podršku prvom organizovanju “BH. povorke Ponosa”.

Organizacije, aktivistkinje/aktivisti i volonterke/volonteri okupljeni oko “Parade Ponosa Beograd” svake godine, u okviru “Nedelje Ponosa”, organizuju “Paradu Ponosa Beograd” sa ciljem skretanja pažnje na probleme kontinuiranog kršenja ljudskih prava LGBT+ osoba, sistematsku diskriminaciju, duboko ukorenjenu mržnju prema LGBT+ osobama i nejednakost koja se ogleda kako u pravnom, tako i u drugim aspektima života ovih ljudi. Pored podizanja vidljivosti problema sa kojima se LGBT+ osobe suočavaju, cilj “Parade Ponosa Beograd” je da kroz “Nedelju Ponosa” i samu povorku pokrene teme od važnosti za LGBT+ zajednicu, promoviše Queer umetnost i slavi različtost ljudi u sistemu koji umesto da različitost osnažuje najčešće bira da je suzbija.

Kao Organizacioni Odbor Parade Ponosa duboko verujemo u demokratske principe slobode govora i okupljanja, vladavine prava i jednakosti svih građana i građanki.Smatramo da se LGBT+ zajednica čitavog regiona suočava sa istim problemima i ovim putem želimo da iskažemo solidarnost sa aktivistkinjama i aktivistima okupljenim oko “BH. povorke Ponosa”. Nadamo se da ćete se uspešno izboriti sa pritiscima koje kontinuirano trpite i sigurni smo da će vladavina prava u Bosni i Hercegovini biti na snazi, te da će dati priliku građanima i građankama da iskoriste svoje pravo jednakog pristupa javnom prostoru. Duboko verujemo da bi borba za ljudska prava i jednakost trebalo da bude prioritet, pa se nadamo da će odgovorne institucije u BiH uraditi sve da omoguće uspešno i bezbedno održavanje “BH. Povorke Ponosa”.

Organizacioni odbor “Parade Ponosa Beograd”

Share This