Poštovani,

Obraćam se u ime ILGA-Europe, regionalnog ogranka za Evropu Međunarodne lezbijske, gej, biseksualne, trans i interspolne organizacije, krovne organizacije koja okuplja gotovo 600 LGBTI organizacija širom Evrope i Centralne Azije, te koja se bavi promocijom i zaštitom ljudskih prava LGBTI osoba na evropskom nivou.

Izuzetno smo obradovani/e najavom od 1. aprila da će Bosna i Hercegovina ove godine imati svoju prvu povorku ponosa, 8. septembra u Sarajevu, te da je ova inicijativa dobila punu podršku Naše stranke, kao i Vlade Kantona Sarajevo. Pozdravljamo Vašu podršku poštivanju ljudskih prava Vaših sugrađana i sugrađanki, te se tim povodom obraćamo Vama i Vašim kolegama, ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici, ministru saobraćaja Adnanu Šteti, te policijskom komesaru.

Povorke ponosa su najsnažniji simbol borbe za promicanje ljudskih prava LGBTI osoba širom svijeta. One predstavljaju manifestaciju različitosti među ljudima, uživanje osnovnog prava na slobodu okupljanja, te jedan od ključnih stubova funkcionalnog demokratskog društva – posebno zato što pružaju podršku osobama koje se i dalje svakodnevno suočavaju sa stigmatizacijom i marginalizacijom u društvu, te koje su prečesto meta govora mržnje i zločina iz mržnje.

S tim u vezi, pišem Vam i s namjerom da izrazim našu zabrinutost zbog govora mržnje i pozivanja na diskriminaciju LGBTI osoba, koji su se pojavili nakon najave održavanja prve povorke u Sarajevu. Izrazito je zabrinjavajuće da ovo ne dolazi samo od običnih građana i građanki, već i od javnih ličnosti, čija je odgovornost veća zato što oni trebaju poslužiti kao pozitivan primjer drugima. Ova opasna retorika je već rezultirala napadima na najmanje tri osobe iz sarajevske LGBTI zajednice.

Pozivamo Vas da iskoristite Vašu poziciju i mandat da snažno i otvoreno stanete uz LGBTI zajednicu i podržite poštivanje njihovih ljudskih prava – da jasno poručite onima koji biraju mržnju umjesto razumijevanja da u Sarajevu nema mjesta za netoleranciju. Također Vas pozivamo da pokažete posvećenost ove vlade poštivanju demokratskih principa i tako što ćete se pobrinuti da se svi slučajevi nasilja i diskriminacije protiv LGBTI osoba – uključujući i one koji su već prijavljeni – istraže na pravovremen, temeljit i transparentan način.

Pozdravljamo Vašu spremnost da napravite ovako važan korak u promicanju osnovnih ljudskih prava LGBTI osoba, te Vam stojimo na raspolaganju ukoliko želite dodatno porazgovarati o ovoj temi, te ukoliko možemo pružiti bilo kakvu podršku ili pomoć.

Srdačan pozdrav,

Evelyne Paradis

Izvršna direktorica ILGA-Europe

Share This