LGBTIQ aktivizam u BiH prisutan je već dvije decenije, te je kroz dugogošnju borbu urađeno mnogo toga kako bi se poboljšao kvalitet života LGBTIQ osoba u BiH. Svi aktivistički pravci djelovanja su važni i neophodni da bi se stvarna promjena desila.

LGBTIQ osobe u BiH još uvijek ne uživaju potpunu ravnopravnost, a svakodnevnica života je često preplavljena različitim borbama, strahovima, ograničenjima i nažalost nasiljem.

Kroz istoriju aktivističke borbe, povorke ponosa kao protestni skupovi su pokazali da su jedan od najvidljivijih i najefektivnijih načina da se skrene pažnja na probleme, količinu diskriminacije i izazove sa kojima se suočavaju identiteti u duginom spektru LGBTIQ skraćenice; lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe.

Zainteresovanost društva, medija, vladajućih struktura, naših porodica, komšija/inica, prijatelja/ica, ali i LGBTIQ zajednice za povorku ponosa je ogromna. To je protest koji naprosto ne može biti ignorisan i s tim u vezi nosi veliku moć. Uz dozu provokativnosti koju nosi sa sobom jer izaziva heteronormativnost u društvu, otvara vrata vidljivosti i šalje jasnu poruku otpora i borbe.

Povodom godišnjice od održavanja prve ikada povorke ponosa u BiH, 8. septembra 2019. godine, organizujemo online razgovor o tome šta je LGBTIQ osobama povorka ponosa donijela, koje su to značajne promjene koje su se dogodile u zadnje tri godine, te sa kojim se izazovima susrećemo prilikom organizacije povorke. Kako je pandemija Covid-19 utjecala na život LGBTIQ osoba i promjene koju su vidljive sa njenim dolaskom.

Iako smo zamislili da ovu godišnjicu obilježavamo uživo, uz iznimnu važnost socijalizacije i otvaranja sigurnih prostora za LGBTIQ osobe, zbog pogoršanje epidemiološke situacije, ponovo se susrećemo u online prostoru u nadi da ćemo čim prije ponovo biti uživo zajedno.

Pridružite nam se 8. septembra (srijeda) u 19h na ovom linku, ili Webinar ID: 890 7901 4184,  Passcode: rMptL7RF, te ukoliko imate nekih pitanja budite slobodni da ih postavite ovdje najkasnije do utorka, 7. septembra.

Razgovor realizujemo uz podršku Fondacije Friedrich Ebert.

Share This