Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) obilježava se od 2004. godine kako bi se skrenula pažnja na stigmatizaciju, nasilje i diskriminaciju koju proživljavaju lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, interspolne osobe te osobe svih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta i spolnih karakteristika koje nisu hetero i cisnormativne.
Dan obilježavanja IDAHOBIT-a, 17. maj, datum je kada je Svjetska zdravstvena organizacija 1990. godine skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja, i od tada se na ovaj dan podsjeća na važnost poštivanja ljudskih prava LGBTIQ osoba širom svijeta. To je također i povod za organizaciju različitih akcija kojima se skreće pažnja na diskriminaciju i nasilje s kojima se još uvijek suočava ova zajednica.
Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je ‘’Ustrajmo, Podržimo, Zacijelimo: ZAJEDNO!’’, a izabrana je u kontekstu svih izazova s kojima smo se suočavali/e u protekloj godini.
Kao i svake godine, organizacije i neformalne grupe koje se bave pravima LGBTIQ osoba, mjesec maj posvećuju borbi protiv homofobije i podizanju svijesti o postojanju LGBTIQ osoba u našem društvu, te organizuju niz događaja za LGBTIQ zajednicu i širu javnost.
Ove godine se i Bh. povorka ponosa uključuje u obilježavanje ovog važnog datuma, a tim povodom organizujemo Uličnu akciju povodom Dana pobjede nad fašizmom, te Regionalnu online diskusiju o aktivizmu zavrijeme pandemije i izazovima organizacije povorki u regiji.
Program obilježavanja ovogodišnjeg IDAHOBIT-a u Bosni i Hercegovini, gdje ćete pronaći aktivnosti Bh. povorke ponosa, Sarajevskog otvorenog centra, Tuzlanskog otvorenog centra i Centra za mlade KVART, bit će dostupan na Facbeook događaju, a možete ga preuzeti i ovdje.
Ohrabrujemo sve LGBTIQ osobe ali i ostale zainteresovane da se prijave na događaje i pridruže se obilježavanju Međunardnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije.
Share This