Svake godine 31. marta posebno skrećemo pažnju na nedovoljnu vidljivost trans osoba i problema sa kojim se trans osobe suočavaju u našem društvu.

Međunarodni dan trans vidljivosti je godišnji događaj posvećen podizanju svijesti o diskriminaciji i nasilju s kojim se susreću trans osobe širom svijeta, kao i proslavi njihovog doprinosa društvu.

Trans osobe u Bosni i Hercegovini često su suočene sa kršenjem osnovnih ljudskih prava, nasiljem, diskriminacijom ili uznemiravanjem, što je dodatni razlog zašto je važno približiti javnosti svakodnevne prepreke i probleme sa kojim se trans osobe susreću.

U Bosni i Hercegovini trans osobe ne mogu izvršiti prilagodbu spola, a u ličnim dokumentima oznaka spola se ne može promijeniti bez prolaska kroz proces potpune tranzicije (medicinske prilagodbe spola). Proces prilagodbe spola nije dostupan u našoj državi, pa se trans osobe koje žele proći ovaj proces odlučuju ići u inostranstvo, što dodatno otežava sam proces i zahtijeva ogromna novčana sredstva. 

Nepostojanje inistitucionalne zaštite i brige dovodi trans osobe na marginu društva, nerijetko ih stavljajući u ranjiv položaj izložen različitim oblicima nasilja.

Bh. povorka ponosa odlučno stoji uz trans osobe i nastavit će se kroz svoj aktivizam boriti za vidljivost i bolji položaj trans osoba u bh. društvu.

Borba za prava trans osoba je neizostavan dio borbe za ljudska prava jer trans prava su ljudska prava.

Share This