Govor članice Organizacionog odbora prve Bh. povorke ponosa Lejle Huremović

Dragi ljudi, od srca vam hvala što ste danas tu sa nama.

Danas, više nego ikad do sad, mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe u Bosni i Hercegovini prestajemo biti nevidljive, i danas više nego ikad do sad poručujemo da ćemo se hrabro i dostojanstveno boriti za naše živote. Za živote koji, kao ni bilo koji drugi, ne mogu ostati u četiri zida. Za živote oslobođene od straha i nasilja, jer je dosta.

Naša svakodnevnica je toliko nevidljiva da nas čak i porodice ignorišu. Često je još gore ako smo vidljivi – nad nama vrše nasilje, tjeraju nas da šutimo i da ne budemo to što jesmo, zaključavaju nas u kuću ili istjeruju iz nje, oduzimaju lične dokumente. U školi ili na fakultetu ne smijemo reći ko smo i koga volimo, niti se smijemo zalagati za prava LGBTIQ osoba, jer profesori/ce javno šire mržnju. Na poslu, ako ga uopšte i imamo, primoravaju nas da šutimo o svojim životima.

Da nema nasilja, da ne postoji mržnja, da naši životi nisu ugroženi, ja danas ne bih bila ovdje i ne bih morala, zajedno sa vama, da ističem našu seksualnu orijentaciju i rodni identitet, već bih se mogla posvetiti drugim problemima kojih, nažalost, u ovoj državi ima i previše, a koji su i naša svakodnevnica. Zato povorka ponosa! I zato skretanje pažnje na nas i na naše potrebe. Jer želimo da gradimo društvo nenasilja, solidarnosti, podrške i zajedništva gdje niko neće morati skrivati ljubav i ograničiti svoj život na četiri zida. Gdje se niko neće bojati da prijavi nasilje koje trpi ili kojem svjedoči.

Svjesni smo da prva povorka neće promijeniti svijet, i svjesni smo da postoji mnogo LGBTIQ osoba koje neće ni nakon ovog dana moći reći svojim najbližim ko su. Ali znamo da i njima ova povorka, ova borba, daje snagu i nadu da se može desiti promjena. U prethodnih pet mjeseci smo dobili na stotine poruka upravo od ljudi koji nisu aut, a kojima ova povorka znači sve.

Ovaj izlazak nam daje snagu i vjeru da će se početi razbijati predrasude o nama i da će svima biti bolje. Jer evo, tu smo, postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Dio društva smo, i imamo pravo da budemo ravnopravni građani i građanke.

Neka se sloboda i ljubav šire! To je naš san! San da živimo bez straha od nasilja, da živimo u društvu u kojem ćemo graditi porodicu i dom.

Imamo hrabrosti. Imamo hrabrosti da se borimo za svoje živote. I hoćemo. U ime ljubavi. U ime mira. U ime slobode.

Hvala vam!

Share This